poniedziałek, 27 lipca 2015

Sernik gotowany

Składniki:

Ciasto
  • 1 kg - mąki
  • 6-9 szt - jaj (zależy od wielkości)
  • 60 dag - masła roślinnego
  • 30 dag - cukru pudru
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
Masa serowa
  • 2 kg - dobrego sera
  • 25 dag - masła
  • 6 - jaj
  • 40 dag - cukru
  • 2 łyżki - mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl - mleka
  • olejek cytrynowy
Polewa
  • 0,5 szkl - śmietany
  • 0,5 szkl - cukru
  • 2 łyżki - kakao
  • olejek cytrynowy

Wyrobić kruche ciasto ze składników na ciasto, podzielić je na 4 części i upiec 4 placki na prostokątnej dużej blaszce.

Ser i masło zmielić w maszynce do mięsa, dodać żółtka i cukier, dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę z białek i aromat cytrynowy. Wszystko delikatnie wymieszać.

Masę włożyć do rondla i ogrzewać pomału aż zacznie "pyrkać".

Przestygnięte placki przełożyć masą serową, wierzch czwartego placka oblać polewą.

Ciasto można ozdobić wiórkami kokosowymi.

 


Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach

2 komentarze: