Ciasto
- 1 kg - mąki
- 6-9 szt - jaj (zależy od wielkości)
- 60 dag - masła roślinnego
- 30 dag - cukru pudru
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- 2 kg - dobrego sera
- 25 dag - masła
- 6 - jaj
- 40 dag - cukru
- 2 łyżki - mąki ziemniaczanej
- 1 szkl - mleka
- olejek cytrynowy
- 0,5 szkl - śmietany
- 0,5 szkl - cukru
- 2 łyżki - kakao
- olejek cytrynowy
Wyrobić kruche ciasto ze składników na ciasto, podzielić je na 4 części i upiec 4 placki na prostokątnej dużej blaszce.
Ser i masło zmielić w maszynce do mięsa, dodać żółtka i cukier, dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę z białek i aromat cytrynowy. Wszystko delikatnie wymieszać.
Masę włożyć do rondla i ogrzewać pomału aż zacznie "pyrkać".
Przestygnięte placki przełożyć masą serową, wierzch czwartego placka oblać polewą.
Ciasto można ozdobić wiórkami kokosowymi.
Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach
Nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTo spróbuj bo jest pycha ;-)
OdpowiedzUsuń