Ciasto
- 1 szkl - mąki pszennej
- 12,5 dag - margaryny
- 1 jajko
- 1/2 szkl - cukru
- 2 łyżki - kakao
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka - olejku rumowego
- 50 dag - tłustego sera twarogowego
- 5 dag - masła
- 3/4 szkl - cukru pudru
- 2 - jajka
- 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki - proszku do pieczenia
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- 50 dag - maku
- 1,5 szkl - cukru
- 5 dag - masła
- 2 - białka
- 16g - cukru waniliowego
- 1 łyżeczka - olejku pomarańczowego
Ciasto:
Z podanych składników wyrobić ciasto kruche i schłodzić w zamrażalniku przez ok 30 min.
Masa serowa:
Ser zmielić, białka ubić na sztywną pianę, masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na pulchną masę. Do utartego masła dodać stopniowo ser, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny a na końcu pianę z białek delikatnie mieszając.
Masa makowa:
Mak sparzyć, odcedzić i trzy razy zmielić w maszynce do mięsa. W rondlu rozpuścić masło dodać mak, cukier, cukier waniliowy i olejek pomarańczowy. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez 10-15 min ciągle mieszając. Następnie ostudzić masę i połączyć ją z ubitą z białek pianą.
Do wysmarowanej formy wyłożyć równomiernie ciasto, następnie masę serową a na wierzch masę makową.
Piec ok 70 min w temperaturze 170*C, po przestudzeniu ciasto wyjąć z formy.
Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz