środa, 29 lipca 2015

Rolada serowa

Składniki:
  • 1,5 szkl - mąki pszennej
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
  • 13 dag - serka homogenizowanego
  • 2 - jajka
  • 1/3 szkl - śmietany 22%
  • 10 dag - margaryny
  • 3/4 szkl - cukru
  • 3 łyżki - rumu
  • 1/2 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • po 2 łyżki - skórki pomarańczy kandyzowanej, rodzynek, posiekanych migdałów, fig i daktyli
  • szczypta soli
- do przygotowania formy: po 1 łyżce margaryny i mąki pszennej
- do przybrania: polewa czekoladowa, migdały, rodzynki, skórka pomarańczy kandyzowana.

Margarynę zmiksować z cukrem, dodając po jednym żółtku, serek homogenizowany, śmietanę oraz rum. Odsypać 1 łyżkę mąki pszennej, a pozostałą mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i miksując stopniowo dodać do masy.

Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Posiekane owoce obtoczyć w 1 łyżce mąki, dodać do ciasta razem z ze skórką pomarańczy i delikatnie wymieszać.

Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać mąką. Ciasto włożyć do formy i piec ok 45 min w temperaturze 180*C

Po upieczeniu ciasto ostudzić, wyjąć z formy, oblać polewą czekoladową i udekorować migdałami, rodzynkami i skórką pomarańczy


Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz