- 1,5 szkl - mąki pszennej
- 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
- 13 dag - serka homogenizowanego
- 2 - jajka
- 1/3 szkl - śmietany 22%
- 10 dag - margaryny
- 3/4 szkl - cukru
- 3 łyżki - rumu
- 1/2 łyżeczki - proszku do pieczenia
- po 2 łyżki - skórki pomarańczy kandyzowanej, rodzynek, posiekanych migdałów, fig i daktyli
- szczypta soli
- do przybrania: polewa czekoladowa, migdały, rodzynki, skórka pomarańczy kandyzowana.
Margarynę zmiksować z cukrem, dodając po jednym żółtku, serek homogenizowany, śmietanę oraz rum. Odsypać 1 łyżkę mąki pszennej, a pozostałą mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i miksując stopniowo dodać do masy.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Posiekane owoce obtoczyć w 1 łyżce mąki, dodać do ciasta razem z ze skórką pomarańczy i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać mąką. Ciasto włożyć do formy i piec ok 45 min w temperaturze 180*C
Po upieczeniu ciasto ostudzić, wyjąć z formy, oblać polewą czekoladową i udekorować migdałami, rodzynkami i skórką pomarańczy
Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz