Ciasto
- dag - mąki pszennej
- dag - masła lub margaryny
- 3 - żółtka
- 10 dag - cukru
- 5 dag - drożdży
- skórka starta z 1 cytryny
- 1/2 szkl - ciepłego mleka
- 30 dag - tłustego sera twarogowego
- 17 dag - cukru
- 16g - cukru waniliowego
- 4 - żółtka
- 8 dag - masła
- 10 dag - rodzynek
- 1 łyżka - skórki pomarańczowej kandyzowanej
Przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.
Ser zmielić w maszynce do mięsa, utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku oraz skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i stopione masło.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i pociąć na 4 pasy długości i szerokości foremki, w której placek będzie pieczony.
Trzy pasy ciasta posmarować nadzieniem, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu i ułożyć jeden na drugim. Przykryć czwartym pasem i zlepić dokładnie brzegi a następnie całość skręcić dwukrotnie wokół osi,
Ciasto posmarować na wierzchu białkiem i włożyć do formy aby wyrosło.
Piec 40-50 min w temperaturze 180*C
Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz