Ciasto
- 1,5 szkl - mąki
- 0,5 szkl - cukru
- 0,5 kostki - masła roślinnego
- 2 łyżki - kakao
- 0,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
- 5 łyżek - mleka
Masa serowa
- 0,5 kostki - masła
- 1 kg - sera
- 6-10 - jaj (w zależności od tego jakie są duże)
- po 1 łyżce - mąki ziemniaczanej i budyniu waniliowego
- 1,5 szkl - cukru pudru
- 1 mała paczka - cukier waniliowy
- olejek aromatyczny (rumowy lub cytrynowy)
- rodzynki
- skórka pomarańczy
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i włożyć na kilka godzin do zamrażalnika.
Ser i masło przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać żółtka i pozostałe składniki - dokładnie zmiksować. Białka z jajek ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
Do wysmarowanej formy do pieczenia zetrzeć na tarce z dużymi otworami połowę schłodzonego ciasta, po czym wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Sernik piec ok 1 godziny w temperaturze 180 - 200*C
Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz