Liquore di rabarbaro - Likier z rabarbaru
Rabarbar jeszcze kilkanaście lat temu bardzo popularny w Polsce, pomału wraca znów do łask. Używa się go do sporządzania soków, kompotów, ciast oraz różnego rodzaju alkoholi. Moja propozycja to likier z rabarbaru a konkretnie z korzenia rabarbaru lekarskiego, którą miałam możliwość skosztowania we Włoszech i serdecznie polecam.
Składniki:
- 200ml - alkoholu 95%
- 50ml - wody
- 20g - suszonych kłączy rabarbaru lekarskiego
do przygotowania syropu cukrowego:
- 250g - cukru
- 250ml - wody
Kłącze rabarbaru rozgnieść i włożyć słoja wraz z alkoholem i 50 ml wody, szczelnie zamknąć i odstawić na 14 dni. Po upływie tego czasu przygotować syrop cukrowy i ostudzony dodać do rabarbaru z alkoholem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na pół dnia w ciemne miejsce. Po czym całość dokładnie przecedzić najlepiej przez bawełnianą czystą szmatkę lub filtr do parzenia kawy i przelać do butelek. Likier gotowy jest od razu do spożycia lecz wiadomo, że z upływem czasu staje się smaczniejszy.
Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz