sobota, 4 lipca 2015

Vin brulé

Ta tradycyjna receptura z obszarów górskich, W Europie Środkowej grzane wino jest spożywane głównie w czasie Adwentu. We Włoszech, zwłaszcza w północnej powszechnie spożywane w Boże Narodzenie, rozpowszechniane publicznie podczas festiwali w okresie zimowym, w tym karnawale. Można znaleźć w sklepach gotowe wino brulee, wystarczy je przed spożyciem tylko podgrzać. Ja jednak proponuję przygotować je samemu, jest smaczniejsze i wiemy co w nim pływało :)

Składniki:
  • 150g - cukru
  • skórka z 1 cytryny pokrojona w cienkie paski 
  • 1 litr wina czerwonego wytrawnego (proponuję użyć lepszego wina bo te tanie mają dużą zawartość siarczanów - niewskazanych do spożycia)
  •  12 - goździków
  • 1 laska cynamonu
Wino podgrzać w garnku ale nie doprowadzać do wrzenia. Dodać goździki, cynamon i skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu dodając pomału cukier. Dokładnie wymieszać i gdy cały cukier się rozpuści całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 10 min. Przecedzić i podawać mocno ciepłe do picia. 

Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz