Vin brulé
Ta tradycyjna receptura z obszarów górskich, W Europie Środkowej grzane wino jest spożywane głównie w czasie Adwentu. We
Włoszech, zwłaszcza w północnej powszechnie spożywane w Boże Narodzenie, rozpowszechniane publicznie podczas festiwali w okresie
zimowym, w tym karnawale. Można znaleźć w sklepach gotowe wino brulee, wystarczy je przed spożyciem tylko podgrzać. Ja jednak proponuję przygotować je samemu, jest smaczniejsze i wiemy co w nim pływało :)
Składniki:
- 150g - cukru
- skórka z 1 cytryny pokrojona w cienkie paski
- 1 litr wina czerwonego wytrawnego (proponuję użyć lepszego wina bo te tanie mają dużą zawartość siarczanów - niewskazanych do spożycia)
- 12 - goździków
- 1 laska cynamonu
Wino podgrzać w garnku ale nie doprowadzać do wrzenia. Dodać goździki, cynamon i skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu dodając pomału cukier. Dokładnie wymieszać i gdy cały cukier się rozpuści całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 10 min. Przecedzić i podawać mocno ciepłe do picia.
Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz