Składniki:
- 350g - cukru
- 4g - koszenili
- 600ml - wody różanej
- 350ml - alkoholu 95%
- 500ml - wody
- 7g - kory cynamonu
- 1,5g - kwiatu muszkatołowego
- 1g - gożdzików
- 1g - kardamonu
- 1g - vanilii
Przyprawy wymieszać z alkoholem i 200ml wody, wlać do czszelnie zamykanego pojemnika i przechować przez 2 tygodnie, wstrząsając zawartość 2 razy dziennie.
Po upływie 2 tygodni cukier rozpuścić w 300 ml wody i dodać do alkoholu. Dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na jeden dzień. Po czym dokładnie przecedzić i dodać wody różanej.
Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz