Składniki:
- 1 litr - słodkiej śmietany
- 15 dag - cukru
- 3 dag - gorzkiego kakao (2 łyżki)
- 16 g - cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 łyżki - żelatyny (lekko wypukłe)
- 3/4 szkl - wody
- 1 szkl. - mleka
Śmietanę, cukier, kakao, cukier waniliowy i sól zagotować i odstawić na 12 godz do lodówki.
Po 12 godzinach żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać wrzącym mlekiem i dokładnie wymieszać. Zimną żelatynę połączyć z przygotowaną wcześniej śmietaną.
Biszkopt skropić wodą z cytryną (można dodać też trochę rumu lub wódki) i włożyć do formy w której był pieczony. Na przygotowany biszkopt wylać masę i odstawić do stężenia do lodówki.
Można do masy lub do skropienia biszkoptu trochę rumu lub wódki.
Jeśli ktoś chce biszkopt można posmarować konfiturą z wiśni, porzeczki lub inną o kwaskowym smaku.
Biszkopt można przekroić i przełożyć masą również w środku, lecz tradycyjny brzdąc ma masę na wierzchu.
Nie mam zdjęcia lecz jeśli ktoś upiecze to ciasto byłabym wdzięczna za fotkę :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz