środa, 22 lipca 2015

Brzdąc

Jest to popularne ciasto z Wielkopolski, ten przepis mam ze szkoły ss. Urszulanek z Pniew. Ciasto pyszne  i proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 litr - słodkiej śmietany
  • 15 dag - cukru
  • 3 dag - gorzkiego kakao (2 łyżki)
  • 16 g - cukru waniliowego
  • szczypta soli

  • 3 łyżki - żelatyny (lekko wypukłe)
  • 3/4 szkl - wody
  • 1 szkl. - mleka

Śmietanę, cukier, kakao, cukier waniliowy i sól zagotować i odstawić na 12 godz do lodówki.

Po 12 godzinach żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać wrzącym mlekiem i dokładnie wymieszać. Zimną żelatynę połączyć z przygotowaną wcześniej śmietaną.


Biszkopt skropić wodą z cytryną (można dodać też trochę rumu lub wódki) i włożyć do formy w której był pieczony. Na przygotowany biszkopt wylać masę i odstawić do stężenia do lodówki.

Można do masy lub do skropienia biszkoptu trochę rumu lub wódki. 
Jeśli ktoś chce biszkopt można posmarować konfiturą z wiśni, porzeczki lub inną o kwaskowym smaku. 

Biszkopt można przekroić i przełożyć masą również w środku, lecz tradycyjny brzdąc ma masę na wierzchu.

Nie mam zdjęcia lecz jeśli ktoś upiecze to ciasto byłabym wdzięczna za fotkę :)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz