Składniki:
- 1 - pomarańcza
- 1litr - alkoholu 95%
- 25g - nasion zielonego anyżu
- 15g - kolendry
- 5g - nasion kopru włoskiego
- 1,25 kg - cukru
- 1,25 l - wody
Skórkę pomarańczy włożyć do słoja, dodać anyż, kolendrę, nasiona kopru i zalać alkoholem.
Całość dokładnie wstrząsnąć i odstawić na 8 dni. Następnie dokładnie przecedzić.
Przygotować syrop cukrowy - rozpuścić cukier w wodzie i gotować, aż syrop trochę zgęstnieje.
Ostudzony syrop połączyć z alkoholem i przelać do butelek z ciemnego szkła i odstawić na 1 miesiąc.
Mistrà, w przeciwieństwie Anisetta i Sambuca, które są słodkim smaku, jest wytrawne, co czyni go idealnym do dodania odrobiny do kawy - caffe corretto ale można pić bez dodatków. W Wenecji był również pijany sposób ouzo zmieszany z wodą, ja polecam podanie go z kostkami lodu.
Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz