Składniki (4porcje):
- 600g - długiego bakłażana
- 250g - ziemniaków
- 100g - prosciutto cotto lub innej dobrej jakości szynki gotowanej
- 500g - przecieru pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki
- 1 - jajko
- ok 6 łyżek - startego parmezanu
- 2 - ząbki czosnku - ja dałam 4 duże ząbki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprzu
- wykałaczki
Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i zrobić pure, po czym dodać do nich 4 łyżki startego parmezanu, pokrojoną w kostkę szynkę i jajko. Całość dokładnie wymieszać.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić na nim pokrojony w plasterki czosnek, dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przecier chwilę pogotować na małym ogniu.
Gdy plastry bakłażana się zrumienią, wyjąć je z piekarnika i przestudzić. Każdy z plastrów posmarować przygotowaną masą z ziemniaków. Następnie zwinąć plaster w rulonik i spiąć wykałaczką by się nie rozwinął.
Dno naczynia do zapiekania posmarować dość grubo przecierem pomidorowym, ułożyć na nim roladki i polać po wierzchu pozostałym sosem tak by je przykryć. Całość posypać lekko parmezanem.
Piec w piekarnku w temperaturze 200*C przez ok 15 - 20 min.
Można zrobić wersję wegetariańską tego dania, zwyczajnie nie dodając szynki :)
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Uwielbiam i mogłabym jeść na okrągło.
OdpowiedzUsuń