Szparagi to bogate źródło witamin i minerałów Zawierają witaminę C, E i Beta-karoten oraz wapń, fosfor i potas.
Wpływają na prawidłową pracę nerek i układu odpornościowego. Błonnik zawarty w
szparagach wpływa na prawidłową perystaltykę jelit a insulina wpływa pozytywnie
na pracę układu pokarmowego. Glutation zaś wspomaga wątrobę w oczyszczaniu
organizmu, z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Spożycie
szparag polecane jest przy chorobach serca, dnie moczanowej, zachwianiu
gospodarki wodnej organizmu oraz osobom stosującym dietę niskokaloryczną.
Pomijając wszystko szparagi są po prostu pyszne i
szczerze je polecam :)
Składniki (3-4 porcje):
- 500g - zielonych szparag
- 90g - masła
- 50g - mąki typu 00
- 2 - żółtka
- 60g - lub więcej - startego sera Montasio stravecchio lub parmezanu
- ok 1 l - wody osolonej lub bulionu
- sól i pieprz
Szparagi oczyścić, umyć i pokroić w kawałki, po czym wrzucić do garnka z wodą lub bulionem i ugotować. Po ugotowaniu, szparagi odcedzić pozostawiając wodę.
W rondlu stopić masło i połowę odlać, do pozostałego w
rondlu masła wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, którą rozprowadzić wodą lub
bulionem pozostałym z gotowania szparag. Dodać szparagi, zmiksować dokładnie
blenderem na krem i zagotować.
Na koniec resztę stopionego masła wymieszać z żółtkami
na jednolitą masę i dodać do zupy energicznie mieszając by żółtka się nie
ścięły. Można przed dodaniem do zupy żółtek wpierw wlać trochę zupy do miski z
żółtkami by temperatura się trochę wyrównała, dzięki temu żółtka nie powinny
się ściąć.
Zupę podajemy bardzo gorącą posypaną startym serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz