Jest to lekkie i smaczne danie, które może również służyć jako dekoracja dla potraw z makaronu i mięsa. Grzyby są źródłem aminokwasów - podstawa prawidłowego odżywiania.
Danie dedykowane wegetarianom i weganom, diabetykom, osobom uczulonym na produkty mleczne oraz stosującym dietę niskokaloryczną.
Składniki (4 porcje):
- 500g - pieczarek
- 2 - średnie cebulki
- 80g - mąki pszennej typu 00
- 600ml - bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Po czym dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą i dusić pod przykryciem aż zmiękną.
Uduszone pieczarki wyjąć z patelni pozostawiając sos powstały z duszenia. Z sosu i mąki zrobić zasmażkę i rozprowadzić ją bulionem. Z pieczarek wybrać kilka kawałków do dekoracji. Resztę pieczarek wraz zasmażką i bulionem włożyć do blendera i rozdrobnić tak by powstał krem.
Całość przelać do garnka, doprawić solą i pieprzem do smaku i zagotować.
Zupę podać z kawałkami pieczarek i posiekaną natką pietruszki.
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńszybka i prosta w przygotowaniu i smaaaczna, też ją bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń