Stuletnią skorpenę wyłowiła w
marcu 2007 łódź rybacka na Morzu Beringa. Ryba miała ponad metr długości
i ważyła 27 kg. Naukowcy ocenili jej wiek na 90-115 lat. Olbrzymia skorpena
została przekazana do ośrodka naukowego w Settle. Zdaniem specjalistów okaz wcale
nie był rekordowy - widziano już skorpenę o długości
1,2 metra.
Mięso tej ryby jest delikatne
i bardzo smaczne.
Składniki (2porcje):
- 1 - średniej wielkości scorpena
- 4 - średniej wielkości ziemniaki
- 300 g - pomidorów koktajlowych
- 2 - ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 200 ml - białego wytrawnego wina
- natka pietruszki
- sól
- mieszanka przypraw :
- kolendra
- pomidor suszony
- skórka cytryny
- tymianek
- cebula - susz
- oregano
- sól
W między czasie rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Po czym posolić i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Przyprawy wymieszać razem z oliwą z oliwek. Podgotowane ziemniaki pokroić w nieduże kawałki. Pomidory przeciąć na pół, wymieszać z ziemniakami i przyprawami. Całość włożyć do naczynia z rybą, na wierzch posypać posiekaną pietruszką i polać winem.
Naczynie bez pokrywki włożyć do piekarnika i piec w temp. 200*C przez min. 30 min lub trochę dłużej w zależności czy ziemniaki się upiekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz