wtorek, 5 maja 2015

Skorpena pieczona z ziemniakami i pomidorami

Skorpena to ryba słonowodna o masywnym ciele, uzbrojonym w kolce, których ukłucie jest bardzo bolesne dla człowieka. Osiąga przeciętnie 30 - 50 cm długości, lecz zdarzają się osobniki mierzące 1 metr i więcej. Żyją nawet do 100 lat. Ukrywa się wśród skał, raf lub zagrzebuje w piaszczystym lub mulistym dnie. Żywi się rybami, skorupiakami i mięczakami. 

Stuletnią skorpenę wyłowiła w marcu 2007 łódź rybacka na Morzu Beringa. Ryba miała  ponad metr długości i ważyła 27 kg. Naukowcy ocenili jej wiek na 90-115 lat. Olbrzymia skorpena została przekazana do ośrodka naukowego w Settle. Zdaniem specjalistów okaz wcale nie był rekordowy - widziano już skorpenę o długości 1,2 metra.

Mięso tej ryby jest delikatne i bardzo smaczne.  

Składniki (2porcje):

  • 1 - średniej wielkości scorpena
  • 4 - średniej wielkości ziemniaki
  • 300 g - pomidorów koktajlowych
  • 2 - ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml - białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki 
  • sól
  • mieszanka przypraw : 
        • kolendra
        • pomidor suszony
        • skórka cytryny
        • tymianek
        • cebula - susz
        • oregano
        • sól
Ziemniaki obrać i obgotować na pół-miękko (gdy się użyje surowych ziemniaków czas pieczenia będzie za długi dla ryby i pomidorów).
W między czasie rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Po czym posolić i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Przyprawy wymieszać razem z oliwą z oliwek. Podgotowane ziemniaki pokroić w nieduże kawałki. Pomidory przeciąć na pół, wymieszać z ziemniakami i przyprawami. Całość włożyć do naczynia z rybą, na wierzch posypać posiekaną pietruszką i polać winem. 
Naczynie bez pokrywki włożyć do piekarnika i piec w temp. 200*C przez min. 30 min lub trochę dłużej w zależności czy ziemniaki się upiekły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz