Najlepiej jeśli użyje się świeżych owoców morza, smak jest o niebo lepszy od mrożonych, a i mięso nie robi się gumowate lecz soczyste i delikatne.
Składniki (4porcje):
- 300g - czarnego ryżu
- 20 - świeżych krewetek
- 20 - pomidorków koktajlowych
- czosnek - do smaku
- peperoncino - do smaku
- oliwa z oliwek
- 20g - masła
- sól
- 150 ml - białego wytrawnego wina
- natka pietruszki - opcjonalnie
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i peperoncino. Gdy czosnek lekko się zrumieni dodać oczyszczone krewetki i obsmażyć z obu stron, po czym podlać winem. Po odparowaniu wina dodać pomidory przekrojone na pół i dusić pod przykryciem ok 6 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i dodać poszatkowaną natkę pietruszki (niekoniecznie).
Na talerz wyłożyć ryż a na wierzch ułożyć krewetki i polać je sosem wytworzonym podczas gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz