wtorek, 12 maja 2015

Ryż czarny z krewetkami

Owoce morza to jedne z moich ulubionych potraw, to delikatne mięso jest bardzo smaczne i szybko się je przygotowuje. W 20 minut można wyczarować wspaniałe danie.
Najlepiej jeśli użyje się świeżych owoców morza, smak jest o niebo lepszy od mrożonych, a i mięso nie robi się gumowate lecz soczyste i delikatne.

Składniki (4porcje):

  • 300g - czarnego ryżu
  • 20 - świeżych krewetek
  • 20 - pomidorków koktajlowych
  • czosnek - do smaku
  • peperoncino - do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 20g - masła
  • sól
  • 150 ml - białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki - opcjonalnie
Ryż ugotować w osolonej wodzie, po czym wymieszać z masłem.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i peperoncino. Gdy czosnek lekko się zrumieni dodać oczyszczone krewetki i obsmażyć z obu stron, po czym podlać winem. Po odparowaniu wina dodać pomidory przekrojone na pół i dusić pod przykryciem ok 6 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i dodać poszatkowaną natkę pietruszki (niekoniecznie). 

Na talerz wyłożyć ryż a na wierzch ułożyć krewetki i polać je sosem wytworzonym podczas gotowania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz