Składniki:
- 5g - skórki z pomarańczy
- 50ml - wody
- 450ml - alkoholu 95%
- 20g - kory chinowca
w wodzie i gotować przez 5 min.)
- 200g - cukru
- 300ml - wody
Do szczelnie zamykanego naczynia (najlepiej słoik) włożyć pokrojoną korę chinowca, skórkęz pomarańczy, po czym wlać wodę i alkohol. Całość szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni, pamiętając by codziennie przynajmniej raz dokładnie wstrząsnąć zawartością pojemnika.
Po upływie 10 dni całość dokładnie przecedzić i dodać syrop sporządzony z cukru i wody. Dokładnie wymieszać i przelać do butelek. Eliksir gotowy jest do spożycia po upływie 2 lat od daty sporządzenia.
Można serwować bez dodatków, z dodatkiem pół na pół gorącej wody lub z tonikiem.
Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz