Jest to bardzo dobry trunek wspomagający trawienie, można go pić czysty, podany z zimną wodą lub z kostkami lodu.
Składniki:
- 0,5l alkoholu 95%
- skórka z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki czarnej herbaty
- 8 liści rozmarynu
- 4 liście szałwii
- 4 liście mięty
- 4 liście trawy cytynowej
- 4 liście bazylii
- 4 liście laurowe
- 4 goździki
- 4 owoców jałowca
- kawałek cynamonu
- 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczka kwiatów rumianku
- 400g cukru
- 1/2l wody
Świeże zioła umyć i osuszyć, uważając by ich nie połamać. Wszystkie zioła umieścić w zamykanym pojemniku (najlepiej duży słoik), dodać alkohol i skórkę z cytryny. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić na 7 dni od czasu do czasu wstrząsając zawartością. Po 7 dniach dodać gorący syrop z cukru i wody, dokładnie wymieszać. Całość pozostawić szczelnie na 24 godziny. Po czym dokładnie przecedzić i przelać do butelek. Zabutelkowany napój odstawić na minimum 3 miesiące, najlepszy jest do spożycia po kilku latach.
Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz