wtorek, 21 kwietnia 2015

Centerbe

Nazwa Centerbe odnosi się do napoju alkoholowego produkowanego między XII a XVII wiekiem w opactwie Benedyktynów z San Clemente e Casauria w Abuzzo. Dziś można napotkać wiele podobnych trunków o tej nazwie, w których czasem poziom alkoholu przekracza 70*.

Jest to bardzo dobry trunek wspomagający trawienie, można go pić czysty, podany z zimną wodą lub z kostkami lodu.


Składniki:
  •  0,5l alkoholu 95%
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki czarnej herbaty
  • 8 liści rozmarynu
  • 4 liście szałwii
  • 4 liście mięty
  • 4 liście trawy cytynowej
  • 4 liście bazylii
  • 4 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 4 owoców jałowca
  • kawałek cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczka kwiatów rumianku
do przygotowania syropu (cukier rozpuścić w wodzie i gotować przez 5 min)
  • 400g cukru
  • 1/2l wody

Świeże zioła umyć i osuszyć, uważając by ich nie połamać. Wszystkie zioła umieścić w zamykanym pojemniku (najlepiej duży słoik), dodać alkohol i skórkę z cytryny. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić na 7 dni od czasu do czasu wstrząsając zawartością. Po 7 dniach dodać gorący syrop z cukru i wody, dokładnie wymieszać. Całość pozostawić szczelnie na 24 godziny. Po czym dokładnie przecedzić i przelać do butelek. Zabutelkowany napój odstawić na minimum 3 miesiące, najlepszy jest do spożycia po kilku latach.

Źródło: Cuciniere di conventi e abbazie, praca zbiorowa pod redakcją
S. Rapa i P. Mancini, Edizioni del Baldo 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz