Mleko ryżowe to idealne rozwiązanie dla osób, które są uczulone na produkty mleczne.
Potrawa dedykowana wegetarianom, diabetykom oraz osobom z wysokim poziomem cholesteloru.
Składniki (4porcje):
- 2 (550g) - kopry włoskie
- 2 (200g) - średnie pory
- 2 (360g) - ziemniaki
- 1 (100g) - białej cebuli
- 500 ml - mleka krowiego lub mleka ryżowego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Do głębokiego rondla podgrzać odrobinę oliwy, dodać cebulę i zeszklić. Po czym dodać resztę warzyw podlać mlekiem, doprawić solą i dość hojnie świeżo zmielonym pieprzem. Gotować pod przykryciem ok 20 min. Po ugotowaniu zupę zmiksować blenderem na krem. Można podawać z grzankami oraz podsmażonymi kawałkami boczku.
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz