środa, 4 marca 2015

Sałatka z czarnym ryżem, avokado i zielonymi szparagami

Danie ma właściwości odwadniające: sole mineralne (potas) i witaminy A B D E K wpływają na prawidłową gospodarkę wodną organizmu. Omega 3 obniża poziom choresterolu we krwi. Czarny ryż ma niższy wskaźnik glikemiczny niż ryż biały.

Składniki (4 porcje):
  • 200g - czarnego ryżu
  • 1 - avokado
  • 300g - zielonych szparag
  • 1 - zielone jabłko
  • 2 - jajka
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sól
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, natomiast szparagi ugotować na parze by zachowały chrupkość.
Avokado, jabłka i jajka obrać i pokroić w kostkę. Szparagi ostudzić i pokroić na 2 cm kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku solą, oliwą z oliwek i octem balsamiczny.

Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

4 komentarze:

  1. czarny ryż ma niepowtarzalny smak, a jego orzechowy aromat podczas gotowania jest cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak jak piszesz Magdalena, ten ryż jest fenomenalny

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa sałatka, mam kupiony czarny ryż, ale jeszcze go nie wypróbowałam, teraz mam już jakiś pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszę się że mogę służyć pomocą :)

    OdpowiedzUsuń