środa, 14 stycznia 2015

Rumunia - moje pierwsze wrażenie


Tak zaczęłam z tymi rumuńskimi ciastkami więc może pociągnę trochę ten temat.
Rumunia ... hmmm... w Polsce krąży niezbyt dobra opinia o tym kraju. Moim zdaniem opinie te daleko mijają się z prawdą. Fakt, że w stosunku do Polski Rumunia jest słabiej rozwinięta, ale to co my w Polsce już dawno zatraciliśmy tam nadal żyje pełną piersią. Mam na myśli tradycje. My zafascynowani zachodem zagubiliśmy się, wiele staropolskich tradycji odeszło do historii i niewiele osób o nich pamięta, natomiast Rumunia dba o tradycje, pielęgnuje je i przekazuje kolejnym pokoleniom. Przykład? Tańce. Kto z was moi drodzy zna Kujawiaka, Oberka czy choćby Polkę? No właśnie! W Rumunii regionalne tradycyjne tańce żyją, wszyscy je znają i tańczą. Dla mnie to było fascynujące być obserwatorem ale i uczestnikiem takich tańców przy tradycyjnej muzyce. Młodzi, starzy, dzieci wszyscy razem, nieważne czy znasz resztę towarzystwa czy nie. Pomyślcie sobie bal sylwestrowy, wszyscy pięknie ubrani tańczą tradycyjny taniec Transylwanii - dla mnie super. Teraz przenieśmy się do Polski i co się dzieje gdy zagrają oberka? Wszyscy siedzą bo nikt nie umie tańczyć. Wiele może nas nauczyć Rumunia...


W związku z tym, że mamy zimę, niedawno było Boże Narodzenie, Sylwester i sezon narciarski mamy w rozkwicie poniżej kilka zdjęć z Transylwanii .


Boże Narodzenie w Rumuni nie może się obejść bez świniobicia :) Jest świniak, ognisko, świeżonka z kiszoną kapustą no i oczywiście grzana Tuica i wino.

Może ciekawi was dlaczego świniak jest pocięty w kratkę? Pierwszy raz w życiu takie coś widziałam. Przed podaniem prosiaka się opala tak że skóra jest opieczona, potem się skórę kroi w kratkę by móc ją łatwo oderwać i zjeść :) tak tak zjeść podobno jest bardzo dobra.


Obok zdjęcia z miejscowości Predal, gdzie zaczyna się Transylwania - raj dla narciarzy oraz wspaniałe miejsce dla pieszych wycieczek.

Region zapierający dech w piersiach pejzażami, zabytkami i tą taką nieskalaną jeszcze komercją czystością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz