Ten przepis przywiozłam z Rumunii (przepiękny kraj).
Przygotowanie jest łatwe a ciastka są idealne na każdą okazję
Składniki:
- 1 - jajko
- 1 filiżanka - cukru pudru
- 1 filiżanka - oleju słonecznikowego
- 2 filiżanki - mąki
- 8 g - cukru waniliowego
- rodzynki (namoczone w rumie 1 godz. wcześniej)
Rodzynki mam namoczone w większej ilości w słoiczku, są fajnym dodatkiem też do deserów lodowych :)
Białko ubić na pianę, dodać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Ciągle ubijając dodać do białek żółtko oraz stopniowo dolewać oleju (jak przy robieniu majonezu).
Na koniec dodać stopniowo przesianą mąkę. Ot i cała parada z masą.
Blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia a ciastka kłaść na blachę za pomocą szprycy do ciasta. Można też zwyczajnie łyżeczką, tym że szprycą jest o wiele szybciej.
Na każde ciastko kłaść po 1-2 rodzynki.
Piec w piekarniku w temp. 150 - 160 *C na złoty kolor
Ja dla naszej dwójki robię podwójną porcję :)
Mam nadzieję, że wam zasmakują
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz