Składniki:
- 1 kaczka
- 2 winne jabłka
- 6 suszonych śliwek
- 10 kawałków suszonych grzybów
- 2 łyżki świeżego cząbru (może być suszony) lub tymianku
- 2 łyżki majeranku
- 1 por
- 2 cebule
- bulion mocno doprawiony
- 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
- sól
Cebulę i por pokroić w półksiężyce (ciemnozieloną część pora nie kroić), obsmażyć w wytopionym tłuszczu na patelni i dodać do kaczki ale odsączając z tłuszczu. Jabłka pokroić w ćwiartki dodać do kaczki wraz z ziołami, śliwkami i grzybami. Podlać lekko bulionem i wstawić do piecznia w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po 30 min wyjąć z piekarnika przewrócić mięso podlać trochę winem i na wierzch ułożyć liście pora tak by całe mięso było przykryte i piec dalej.
Ja sprawdzam mięso co 25 min, przewracam je i podlewam w razie potrzeby bulionem i winem.
Piec aż mięso będzie miękki i lekko odchodziło od kości.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz