- 1,4 kg - Muli (najlepiej świeżych)
- 3 - cebulki ( najlepiej szalotka)
- 4 ząbki - czosnku
- 1 puszka 250g - pomidorów pelatti - krojonych
- 250 g - pomidorków daterini ( lub koktajlowych)
- 500 ml - wina białego wytrawnego
- oliwa z oliwek
- pietruszka natka
- sól (tylko jeśli jest taka potrzeba bo Mule są słone)
- peperoncino (do smaku)
Doprawić do smaku natką pietruszki, pieprzem i peperoncino. Odparować sos przez ok 10 min.
Dodać umyte mule i gotować na dużym ogniu pod przykryciem aż wszystkie się otworzą. Na koniec dodać jeszcze posiekanej zielonej pietruszki. Podawać ze świeżym chrupiącym pieczywem.
Świeże mule najlepiej myje się "druciakiem" do mycia garnków.
Najlepiej przygotowuje się to danie w głębokiej patelni albo woku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz