piątek, 16 stycznia 2015

Zaprawa z warzyw


Składniki dla 2,5 kg mięsa
  • 75 g - pietruszka
  • 75 g - seler
  • 125 g - cebula
  • 75 g - marchew
  • 75 g - oliwa
  • 5 g - cukier
  • 1 g - liść laurowy
  • 2,5 g - ziele angielskie
  • 50 g - sól
Przyprawy rozdrobnić. Warzywa oczyścić, opłukać i pokroić w paseczki.
Do warzyw dodać przyprawy i olej, dobrze wymieszać. Mięso natrzeć zaprawą, przełożyć do naczynia (najlepszy kamienny garnek) i przechowywać w chłodnym miejscu 1-2 dni  w temp. nie wyższej niż 7*C.

Dodatek oleju oddziela mięso od zetknięcia z tlenem, warzywa i przyprawy podnoszą smak i aromat.
Warzywa z zaprawy można wykorzystać  dodając je do duszenia lub pieczenia albo po przetarciu do sosu.

Przechowywanie w warzywach stosuje się do mięs ciemnych.

źródło: Księga Przepisów Kulinarnych,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz