Składniki dla 2,5 kg mięsa
- 75 g - pietruszka
- 75 g - seler
- 125 g - cebula
- 75 g - marchew
- 75 g - oliwa
- 5 g - cukier
- 1 g - liść laurowy
- 2,5 g - ziele angielskie
- 50 g - sól
Do warzyw dodać przyprawy i olej, dobrze wymieszać. Mięso natrzeć zaprawą, przełożyć do naczynia (najlepszy kamienny garnek) i przechowywać w chłodnym miejscu 1-2 dni w temp. nie wyższej niż 7*C.
Dodatek oleju oddziela mięso od zetknięcia z tlenem, warzywa i przyprawy podnoszą smak i aromat.
Warzywa z zaprawy można wykorzystać dodając je do duszenia lub pieczenia albo po przetarciu do sosu.
Przechowywanie w warzywach stosuje się do mięs ciemnych.
źródło: Księga Przepisów Kulinarnych,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz