poniedziałek, 15 lutego 2016

Przeziębienie - Zioła ratujcie!

Przeziębienie! Niestety dopadnie prawie każdego, dopadło i mnie. Okresy jesienno-zimowe jak i zimowo-wiosenne sprzyjają wszelkiemu paskudztwu, które potrafi skutecznie uprzykrzyć życie. Lepiej zapobiegać niż leczyć ale co zrobić jak paskudne choróbsko zostanie nam dostarczone w prezencie? Ja właśnie taki "prezencik" otrzymałam :( Tu apel do wszystkich przeziębionych 
SZANUJCIE SIEBIE I INNYCH - ZOSTAŃCIE W DOMU !!! Idąc do pracy mając przeziębienie na pewno nie pomagacie sobie a przy okazji rozsiewacie wszędzie zarazki "częstując" wszystkich w pobliżu małym co nie co. W taki sposób jedna przeziębiona osoba może "załatwić" na amen wszystkich współpracowników oraz ich rodziny. Także w imieniu tych rodzin proszę następnym razem zostańcie w domu. 

Co robić jednak jeśli tak czy inaczej przeziębienie nas dopadnie? Jest na rynku sporo medykamentów, które raz pomogą a raz nie. Ja ratuję się domowymi sposobami, a jest ich wiele.

Tu muszę zaznaczyć, że mimo wszystko powinniśmy zasięgnąć porady lekarza bo nieleczone przeziębienie może doprowadzić do poważnych powikłań.

  • Syrop z miodu, imbiru i cytryny  - Cytrynę kroję w cienkie plastry, imbir obieram ze skórki i kroję w cienkie plastry lub trę na tarce o grubych oczkach. Do wyparzonego słoika układam warstwami : miód, plastry cytryny i imbir. Tak na przemian, aż do zapełnienia słoika kończąc warstwą miodu. Szczelnie zamknięty słoik odstawiam na 24 godz. Po czym powstały syrop piję dodany do herbaty lub po prostu piję 1-2 łyżki syropu 3 razy dziennie.  
 
  • Syrop z cebuli, miodu i czosnku - Dużą cebulę drobno posiekać, kilka posiekanych ząbków czosnku włożyć do słoika. Dodać do tego 2 łyżki płynnego miodu i sok z 1 cytryny. Słoik zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin. Pić 1 łyżkę 3 razy dziennie. 
 
  • Syrop z cebuli i miodu - Pół szklanki miodu wymieszać z połową szklanki soku z cebuli (ja używam sokowirówki ale można zetrzeć cebulę i wycisnąć przez sitko). Syrop pić 1 łyżeczkę co 3 godziny przy uporczywym kaszlu, przeziębieniu (anginie, grypie i zapaleniu oskrzeli)
 
  • Napar na katar, choroby gardła, zaflegmieniu - 2 szczypty kwiatów dziewanny zalać 250 wrzątku, przykryć i parzyć przez 10 min. Pić pół szklanki ciepłego naparu kilka razy dziennie
 
  • Napar na kaszel - 20 g dziewanny, 20 g tymianku i 20 g podbiału dokładnie wymieszać. Łyżkę stołową mieszanki zalać 250 ml wrzątku, przykryć i parzyć 10 min. Pić 1/4 szklanki naparu co 2 godziny.
 
  • Napar na przeziębienie, gorączkę, grypę, anginę, ospę, odrę, kaszel, zapalenie oskrzeli, zapaleniu gardła - 2 łyżki kwiatu lub ziela dziewanny, 1 łyżkę ziela majeranku, 1 łyżkę ziela lub kwiatu wiązówki, 1 łyżkę kory wierzby, 1 łyżkę liści lub korzenia babki, 1 łyżkę korzenia arcydzięgla lub dzięgla  lub kwiatu wrotycza lub owocu anyżu, 1 łyżkę kwiatu lub liści podbiału - dokładnie wymieszać. 1 łyżkę mieszanki zalać 250 ml wody, zagotować i odstawić pod przykryciem na 20 min. Po czym osłodzić miodem i pić 3/4 szklanki 5 razy dziennie.
 
  • Środek napotny przy gorączce - 1 łyżkę kwiatów lipy zalać 250 ml wrzątku i parzyć przez 10 min pod przykryciem. Pić 1/2 szklanki bardzo ciepłego naparu kilka razy dziennie.
 
  • Napar na anginę - 100g kwiatu lipy, 50g koszyczka rumianku, 50g liści maliny, 50g owoców anyżku, 50g korzenia prawoślazu, 50g korzenia biedrzeńca, 20g liści szałwii, 20g liści mięty pieprzowej - dokładnie wymieszać. 1 łyżeczkę mieszanki zaparzyć 250 ml wrzątku, przykryć i parzyć przez 30 min. Pić szklankę gorącego naparu 2 razy dziennie po posiłku.
 
  • Napar na grypę - 100g kwiatu lipy, 100g korzenia prawoślazu, 50g ziela tymianku, 50g liści babki lancetowatej, 50g korzenia lukrecji, 50g kłącza perzu, 50g ziela macierzanki, 50g kwiatów pierwiosnka - dokładnie wymieszać. Łyżeczkę mieszanki zaparzyć 250 ml wrzątku, przykryć i parzyć 30 min. Pić szklankę gorącego naparu 2 razy dziennie po posiłku.
 
  • Napar na grypę i wszelkie choroby gorączkowe wynikające z przeziębienia - 1 łyżkę kwiatu bzu czarnego, 1 łyżka bratków, 1 łyżka kwiatu lipy - dokładnie wymieszać i zalać 500 ml wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 15 min. Przecedzić i osłodzić 1 łyżeczką soku malinowego lub porzeczkowego. Pić 1/2 szklanki co 2 godziny
 
  • Napar na grypę (kolejny :) - 1 łyżkę kwiatów czarnego bzu, 1 łyżkę kwiatu lipy, 1 łyżkę kwiatu słonecznika, 1 łyżkę kwiatu wiązówki, 1 łyżkę liści mącznicy, 1 łyżkę korzenia arcydzięgla, 1 łyżkę korzenia lubczyku, 1 łyżkę owoców maliny, 1 łyżkę owoców głogu - dokładnie wymieszać. 1 łyżkę mieszanki zalać 250 ml wrzątku, przykryć i parzyć przez 3 godziny. Pić szklankę lekko podgrzanego naparu 3 razy dziennie przed posiłkiem. 
 
  • Napar na kaszel, przeziębienie, stanach zapalnych układu oddechowego - 1 łyżkę kłącza mydlnicy, 1 łyżkę ziela tymianku i 1 łyżkę owocu anyżku dokładnie wymieszać. 2 łyżki mieszanki zalać 500 ml wrzątku, przykryć i parzyć 30 min.  Przecedzić i osłodzić, pić 2 łyżki 4-5 razy dziennie.
 
  • Napar na lekki nieżyt dróg oddechowych - 2 łyżki ziela pierwiosnka zalać 1 litrem wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 10 min. Pić pół szklanki naparu pięć razy dziennie.

  • Wywar na zaflegmienie płuc i ciężki kaszel - 1 łyżkę pierwiosnka i 1 łyżkę zgniecionego anyżu zalać 500 ml wrzątku i gotować wolno przez 5 minut. Pić 50 ml wywaru co 2 godziny.

  • Napar dla niemowląt przy zaflegmieniu płuc - 1 łyżkę kwiatu pierwiosnka i 1 łyżeczkę kopru słodkiego zalać 250 ml wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 5 min. Podawać po łyżeczce naparu co 2 godziny.

  • Napar przy przeziębieniu, gorączce, chorobach zakaźnych, nieżycie jelit i żołądka, zaburzeniach trawienia, bezsenności i wyczerpaniu nerwowym - 2 łyżki liści poziomki, 1 łyżka liści babki, 1 łyżka ziela majeranku, 1 łyżka kwiatu lipy, 1 łyżka kwiatu rumianku, 1 łyżka ziela lebiodki, 1 łyżka ziela srebrnika, dokładnie wszystko wymieszać. Zalać 500 ml wrzątku 2 łyżki mieszanki i parzyć pod przykryciem przez 20 min. Pić 3/4 szklanki naparu kilka razy dziennie. Można podać małym dzieciom po łyżce kilka razy dziennie.

  • Napar dla niemowląt w razie kaszlu - 1 łyżkę stołową kwiatu prawoślazu zalać 250 ml wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 10 min. Podawać po 1 łyżeczce kilka razy dziennie.

  • Wywar przy przeziębieniu i w trakcie zażywania leków uszkadzających śluzówkę przewodu pokarmowego - 4 łyżki korzenia lub ziela prawoślazu, 2 łyżki kwiatu lub liści podbiału, 4 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki zmielonych owoców anyżu dokładnie wymieszać i zalać 500 ml wody. Zagotować i wolno gotować przez 10 min. po czym odstawić na 30 min. Całość przecedzić i dodać do wywaru 3/4 szklanki miodu, 100 ml czerwonego wina (dobrej jakości bez siarczanów) i 4 łyżki stołowe cukru. Podawać 1-2 łyżki co 4 godziny.

  • Środek wzmacniający - 2,5 łyżki rozdrobnionych owoców dzikiej róży zalać 500 ml wody i gotować wolno przez 3 minuty od zagotowania, po czym odstawić 10 min pod przykryciem. Pić 1/2 szklanki 4 razy dziennie.

  • Napar przy przeziębieniu z gorączką - 1 łyżka owoców dzikiej róży zalać szklanką wrzątku, przykryć i parzyć przez 15 min. Pić 1/2 szklanki ciepłego naparu 3 razy dziennie.

  • Napar na katar - 100g owoców róży, 50g kory wierzby, 50g kwiatu lipy, 50g kwiatu bzu czarnego, 20g kwiatu słonecznika dokładnie wymieszać i 1 łyżeczkę mieszanki zalać 250 ml wrzątku. Przykryć i parzyć 30 min. Napar osłodzić łyżką soku malinowego. Pić szklankę gorącego naparu 3 razy dziennie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz