poniedziałek, 27 lipca 2015

Strucla serowa

Składniki:

Ciasto
  • 50 dag - mąki pszennej
  • 10 dag - cukru
  • 2 - jajka
  • 1 szkl - ciepłego mleka
  • 3 dag - drożdży
  • 16 g - cukier waniliowy
  • 1 łyżka - skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 5 dag - rodzynek
Nadzienie
  • 30 dag - tłustego białego sera
  • 10 dag - cukru
  • 16 g - cukru waniliowego
  • 3 - jajka
  • 5 dag - masła
  • skórka starta z 1 cytryny


Przygotować ciasto drożdżowe i odstawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Ser zmielić w maszynce do mięsa i utrzeć ze stopionym masłem oraz z pozostałymi składnikami na pulchną masę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości ok 2,5 cm, rozłożyć na nim nadzienie i ciasno zwinąć.

Formę wysmarować masłem, włożyć strudel, przykryć płócienna czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia.

Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 50 min w temperaturze 180*C


Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz