poniedziałek, 27 lipca 2015

Sernik

Składniki:

Ciasto
  • 300g - mąki pszennej
  • 150g - margaryny
  • 40g - żółtka (2szt)
  • 80g - cukier puder
  • 30g - śmietana
Krem
  • 1 kg - białego tłustego sera
  • 200g - masła
  • 160g - żółtka (8szt)
  • 300g - cukier puder
  • 120g - białko jaja (4szt)
  • 50g - rodzynki
  • 20g - skórki pomarańczy kandyzowanej
  • 50g - mąki

Z podanych składników przygotować ciasto kruche i schłodzić w lodówce. z 2/3 ciasta rozwałkować płat i upiec na jasnozłoty kolor.
Ser zmielić w maszynce do mięsa, rodzynki sparzyć, skórkę pomarańczową pokroić w kostkę.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając. Na koniec dodać ser i dokładnie wymieszać. 
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, po czym dodać stopniowo przesianą mąkę, rodzynki i skórkę z pomarańczy. 
Wyłożyć masę serową na upieczony spód, wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformować paski szerokości 6-10 cm i ułożyć z nich kratkę na serniku. 
Piec ok 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku (160*C)


Źródło: Wielka Księga Przepisów, PTGH ss. Urszulanek w Pniewach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz