poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Sarnina duszona w czerwonym winie

Składniki:

  • 1,5kg sarniny (najlepiej kawałek udźca)
  • 300 ml - wino wytrawne czerwone
  • 1-2 łyżki - ocet balsamiczny
  • kilka ziaren głogu
  • po 1 łyżce rozmarynu, cząbru, tymianku i majeranku (najlepiej świeżego)
  • sól do smaku
  • 1 por
  • 1 jabłko winne
  • 4 suszone śliwki
  • kilka suszonych grzybów
  • masło
Wino wymieszać z ziołami, octem balsamicznym i solą i zanurzyć w nim mięso na mniej więcej dobę.
W głębokiej patelni rozgrzać masło i obsmażyć na nim mięso. Mięso odłożyć na bok a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojony por. Włożyć mięso z powrotem na patelnię, dodać pokrojone jabłko, śliwki i suszone grzyby. Całość podlać winem pozostałym z zalewy ziołowej i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewać winem.

Mięso podawać z ziemniakami z wody i buraczkami na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz