poniedziałek, 30 marca 2015

Kozina po myśliwsku


Składniki:

  • 800g - udźca z kozy
  • 100g - boczek
  • 1 - cebula
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • liście szałwii
  • 1 liść laurowy
  • 200ml - wina białego wytrawnego
  • 30g - masła
  • 40ml - oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
W przepisie tego nie ma ale ja polecam poszatkować zioła, dodać czosnek, sól i pieprz i wszystko wymieszać z odrobiną oliwy tak by powstała gęsta papka. Tak przygotowanymi ziołami nasmarować mięso i włożyć na noc do lodówki.

W brytfannie roztopić masło, dodać oliwy i podsmażyć pokrojony boczek z cebulą. Mięso jeśli było posmarowane ziołami, oczyścić z ziół i obsmażyć w brytfannie z boczkiem i cebulą na złoty kolor. Po czym dodać zioła i podlać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*C i piec ok 1 godz. podlewając winem jeśli będzie taka potrzeba. Pod koniec pieczenia dodać sok i startą skórkę cytryny i piec jeszcze ok 10 min.

Tak przygotowana kozina świetnie pasuje z polentą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz