Rumianek (Matricaria chamomilla)
|
www.wikipedia.org |
Wszyscy znamy rumianek, herbata z rumianku jest powszechnie używana w naszych domach ale czy zdajemy sobie sprawę jakie właściwie ma działanie rumianek na nasz organizm? Może dobrze by było przyjrzeć się tej roślinie leczniczej uważniej?
Jest to mocno rozgałęziona roślina, o biało-żółtych kwiatach, kwitnąca od maja do jesieni. W stanie dzikim występuje na terenie Europy, Uralu, Kaukazu, Azji Mniejszej, Iranu, Afganistanu i Indii, przez podróżników zawleczona również do Ameryki Północnej i Australii. Uprawiana jako roślina lecznicza.
Na wschodzie rumianek dodawany był do mieszanek poprawiających libido. W starożytnym Egipcie ceniony za jego właściwości przeciwgorączkowe i chłodzące. Francuzi uważają, że rumianek niweluje negatywne działanie kawy i papierosów.
W medycynie ludowej rumianek wykorzystywany był w leczeniu chorób kobiecych, schorzeń żołądka i jelit oraz zewnętrznie jako środek dezynfekujący i łagodzący. Mycie włosów w naparze z kwiatów rumianku (20g na 100ml wrzątku) wzmacnia cebulki włosowe, przyspiesza porost włosów i lekko je rozjaśnia. Wywar rumianku w mleku jest dobrym środkiem do pielęgnacji skóry - głównie rąk.
Naukowo potwierdzono jego właściwości kojące, przeciwzapalne i rozkurczowe. Zawiera olejek eteryczny (od 0,3 do 1,2%), w którego skład wchodzi chamazulen, α-bisabolol, spiroeter, zawiera także flawonoidy, związki kumarynowe, śluz, cholinę i sole mineralne.
Receptury:
- Napar przy nerwicach serca i niepokojach
* 20g kwiatu lawendy, 20g mięty pieprzowej, 30 g korzenia waleriany i 30g kwiatu rumianku - dokładnie wymieszać, 1-2 łyżki mieszanki zalać 500ml wrzątku, przykryć i odstawić na 2-3 godziny, następnie podgrzać i pić 2-3 razy dziennie po jednej szklance
* 100g kwiatu rumianku, 50g korzenia waleriany, 50g kwiatu głogu, 50g korzenia arcydzięgla, 50g liści melisy, 20g kwiatu lawendy i 20g szyszek chmielu - dokładnie wymieszać, 1 łyżeczkę mieszanki ziołowej zalać 250 ml wrzątku, przykryć i parzyć przez 30 min, po czym przecedzić i pić po jednej szklance rano i wieczorem.
- Napój w chorobach gorączkowych
20g kwiatu lipy, 20g kwiatu bzu czarnego, 10g kwiatu rumianku, 25g kory wierzby, 25g owoców malin - dokładnie wymieszać, 1-2 łyżki mieszanki zalać 500 ml wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 15-20 minut. Napój pić gorący - pół szklanki co godzinę przebywając w łóżku.
- Napój przy trudno gojących się ranach, zapaleniu skóry, oczu, jamy ustnej i gardła, przy swędzeniu i oparzeniach
Jedną łyżkę rumianku zalać 250 ml wrzątku i parzyć przez 15 min, po czym przecedzić i pić 3 razy dziennie po jednej szklance.
40g korzenia pięciornika, 20g liści i owoców czarnej jagody, 30g kory dębu, 10g kwiatu rumianku - dokładnie wymieszać, 3-4 łyżki mieszanki zalać 1 litrem zimnej wody i odstawić na 4-5 godzin, po czym gotować przez 5-10 min. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki.
- Tintura (nalewka) wspomagająca trawienie
* 2 łyżki kwiatów rumianku zalać 1 litrem białego wina i odstawić na 8-10 dni. Pić 1 kieliszek do posiłku.
* 20g kwiatu rumianku zalać 100 ml alkoholu 60% i odstawić na 5 dni. Pić 1 łyżeczkę po posiłku.
- Herbata dla niemowląt i dzieci przy kolce jelitowej
Jedną łyżkę kwiatów rumianku zaparzyć 250 ml wrzątku, przykryć i parzyć przez 15 min, po czym przecedzić. Podawać dzieciom ciepły napar 3 razy dziennie.
- Napar dla dzieci przy bólach żołądkowych
1 łyżka rumianku, 1 łyżka mięty, 1 łyżka szałwii - wymieszać i zalać 250 ml wrzątku, przykryć i parzyć przez 10 min. Pić ciepły napar po pół szklanki co 2 godziny.
- Napar przy bólach brzucha, wzdęciach i zatruciach
Dwie łyżki kwiatów rumianku zalać 0,5 l wrzątku, przykryć i parzyć przez 15 min, po czym przecedzić i pić ciepłe 5 razy dziennie.
Jedną łyżkę kwiatów rumianku parzyć przez 15 min w 250 ml wody. Pić pół szklanki ciepłego naparu 3 razy dziennie. Można osłodzić herbatę sokiem malinowym lub sokiem z czarnego bzu.
- Napar dla osób chorych na białaczkę
100g koszyczka rumianku, 100g liści pokrzywy, 50g ziela hyzopu, 50g korzenia arcydzięgla, 50g korzenia mniszka, 50g korzenia lukrecji, 50g kłącza perzu i 50g ziela drapacza - dokładnie wymieszać. Jeną łyżeczkę mieszanki zaparzyć 250 ml wrzątku, przykryć i parzyć przez 20 min, po czym przecedzić i pić gorący napar 3 razy dziennie po jedzeniu.
- Napój przy przewlekłych zaparciach żołądka
100g koszyczka rumianku, 50g ziela dziurawca, 50g kory kruszyny, 50g korzenia lukrecji, 50g korzenia prawoślazu, 50g liści mięty pieprzowej, 50g ziela krwawnika, 50g owoców anyżu - dokładnie wymieszać. Jedną łyżeczkę mieszanki zalać 250 ml wrzątku, przykryć i parzyć przez 30 minut, po czym przecedzić i pić jedną szklankę gorącego naparu rano i przed snem.
- Napar przy kamicy moczowej
100g kwiatów rumianku, 50g liści brzozy, 50g ziela skrzypu, 50g kłącza perzu, 50g owoców róży, 50g ziela marzanki, 20g kwiatów czarnego bzu i 20g liści pokrzywy - dokładnie wymieszać.
Jedną łyżeczkę mieszanki zalać 250 ml wrzątku, przykryć i parzyć przez 30 min, po czym przecedzić i pić jedną szklankę naparu po jedzeniu. Tak robić przez 12 dni, po czym zrobić 5 dni przerwy i znowu pić napar przez kolejne 10 dni.
- Napój przy wypryskach skórnych
100g koszyczka rumianku, 100g ziela rdestu ptasiego, 50g liści orzecha włoskiego, 50g ziela krwawnika, 50g liści babki lancetowatej, 50g ziela bratka polnego (fiołka trójbarwnego) i 50 g kwiatów jasnoty białej - dokładnie wymieszać. Jedną łyżeczkę mieszanki zalać 250 ml wrzątku, przykryć i parzyć przez 30 min, po czym przecedzić i pić jedną szklankę gorącego naparu 2 razy dziennie.
- Napar przy bólach głowy i migrenie
100g koszyczka rumianku, 100g kwiatów lipy, 50g liści melisy, 50g ziela dziurawca, 50g liści mięty pieprzowej, 50g ziela jemioły, 50g ziela nostrzyka - dobrze wymieszać. Jedną łyżeczkę mieszanki zalać 250 ml wrzątku, przykryć i parzyć przez 20 min, po czym przecedzić i pić jedną szklankę ciepłego naparu rano i wieczorem.
- Napar dla osób chorych na stwardnienie rozsiane
50g koszyczka rumianku, 50g babki lancetowatej, 50g szanty zwyczajnej, 25g korzenia mniszka, 25g owoców kminku, 25g ziela bożego drzewka i 25g ziela bylicy pospolitej - dokładnie wymieszać. Półtora łyżki mieszanki zalać 500 ml wrzątku, przykryć i parzyć przez jedną godzinę, po czym przecedzić i pić 2/3 szklanki naparu rano i wieczorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz