Składniki (4porcje):
- 200g - ryżu basmati
- 3 małe cebulki ze szczypiorkiem
- 3 ząbki czosnku
- 150g - młodej marchewki
- 150g - żółtej i czerwonej papryki (pół na pół)
- 100g - fasolki szparagowej
- 100g - zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 mała puszka (150g) kukurydzy
- 3 spore gałązki świeżego oregano
- oliwa z oliwek
- vegeta do zup do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
Warzywa umyć i pokroić: marchewkę w talarki, paprykę i cebulę w niedużą kostkę, fasolkę w ok 2 cm kawałki, czosnek zaś drobno posiekać.
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić cebulę i lekko zeszklić. Po czym dodać paprykę i marchewkę a po kilku minutach resztę warzyw. Doprawić do smaku vegetą i smażyć pod przykryciem przez ok 10 - 15 min.
Tak wiem, że vegeta to jest jedna z najgorszych opcji, lecz smak jaki daje trudno jest podrobić. Więc od czasu do czasu używam jej jako przyprawy.
Pod koniec smażenia dodać listki świeżego oregano, odcedzony ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie w razie potrzeby doprawić do smaku.
Ja serwuję ryż posypany świeżo zmielonym pieprzem. Proponuję podać ciepły lecz nie gorący, smakuje lepiej i przy okazji nie poparzy się języka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz