- 1,5kg sarniny (najlepiej kawałek udźca)
- 300 ml - wino wytrawne czerwone
- 1-2 łyżki - ocet balsamiczny
- kilka ziaren głogu
- po 1 łyżce rozmarynu, cząbru, tymianku i majeranku (najlepiej świeżego)
- sól do smaku
- 1 por
- 1 jabłko winne
- 4 suszone śliwki
- kilka suszonych grzybów
- masło
W głębokiej patelni rozgrzać masło i obsmażyć na nim mięso. Mięso odłożyć na bok a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojony por. Włożyć mięso z powrotem na patelnię, dodać pokrojone jabłko, śliwki i suszone grzyby. Całość podlać winem pozostałym z zalewy ziołowej i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewać winem.
Mięso podawać z ziemniakami z wody i buraczkami na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz