coś na szybko - czyli szpinak z ryżem i jajkiem
Danie proste, szybkie w przygotowaniu i baaardzo smaczne. Jak macie więcej czasu to proponuję użyć świeżych liści szpinaku danie jest o niebo smaczniejsze. Do takiego ryżu świetnie pasuje grillowany filet z piersi kurczaka.
Składniki (2porcje):
- 500g - szpinaku mrożonego lub ok 800g świeżego
- 200g - ryżu białego
- 4 - jajka
- czosnku do smaku jak kto lubi
- sól
- ze 3 łyżki śmietany
- masło
Świeży szpinak dokładnie umyć i oczyścić. W głębokiej patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak (świeży lub mrożony) dodać rozduszonego czosnku i soli. Całość przykryć i dusić co jakiś czas mieszając. Świeży szpinak trzeba dłużej dusić by zmiękł dlatego jeśli nie mam za bardzo czasu to używam mrożonego. Gdy szpinak będzie miękki dodać śmietany, dokładnie wymieszać i jeszcze pogotować z 5 min.
W między czasie ugotować ryż na sypko w osolonej wodzie.
Miękki ryż dodać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Na osobnej patelni usmażyć sadzone jajka.
Wyłożyć ryż ze szpinakiem na talerz, na wierzch położyć usmażone jajka i voila :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz