Składniki (4 porcje):
Zalewa:
- 1 litr - czerwonego wytrawnego wina
- 200 ml - octu balsamicznego (ja dałam do smaku)
- 1 - cebula
- 1 - marchew
- 1 - gałązka selera naciowego
- 2 - duże ząbki czosnku
- 1 - gałązka tymianku (ok 1,5 łyżki posiekanego)
- 1 - gałązka rozmarynu (ok 1,5 łyżki posiekanego)
- 1 - gałązka szałwii (ok 1,5 łyżki posiekanego)
- 1 - gałązka mięty lub bazylii (ok 1,5 łyżki posiekanego) - ja dałam miętę
- 2 - 3 - liście laurowe
- po 1 łyżeczce - goździków, owoców jałowca i czarnego pieprzu
- kawałek cynamonu lub pół łyżeczki sproszkowanego
- gruba sól - do smaku zalewa musi być lekko słonawa
Przygotować zalewę:
Warzywa pokroić w kawałki wymieszać z ziołami i zalać winem z octem.
Królika pokroić na kawałki i włożyć do zalewy. Całość włożyć na noc do lodówki.
Królika wyjąć z zalewy lekko osuszyć. Na głębokiej patelni na maśle podsmażyć boczek, po czym dodać mięso i obsmażyć na złoty kolor. Dodać warzywa z zalewy, lekko podlać sosem z zalewy i dusić ok 40 min.
Fajna zalewa ;)
OdpowiedzUsuńmięso pyszne, myślę że do dziczyzny będzie jak znalazł
OdpowiedzUsuń