Bohaterami tego dania są ziemniaki i groszek, którzy regulują gospodarkę wodną organizmu i stymulują diurezę. Por natomiast pomaga wzmocnić układ odpornościowy i utrzymać niski poziom "złego" cholesterolu.
Danie dedykowane wegetarianom, diabetykom oraz osobom z wysokim poziomem cholesterolu.
Składniki (4-6porcji):
- 1 (230g) okrągły płat ciasta francuskiego
- 120g - zielonego groszku - mrożonego lub świeżego
- 200g - ziemniaków
- 300g - pory
- 250g - sera ricotta
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciasto francuskie. Nadzienie wyłożyć równo na ciasto, brzegi ciasta zawinąć delikatnie do środka tworząc brzeg. Wstawić tortownicę do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez ok 20 min.
Trzeba tylko sprawdzić czy ciasto od spodu też się upiekło.
Danie pyszne jest też na podawane na zimno.
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz