czwartek, 12 marca 2015

Ciasto francuskie nadziewane warzywami i serem ricotta


Bohaterami tego dania są ziemniaki i groszek, którzy regulują gospodarkę wodną organizmu i stymulują diurezę. Por natomiast pomaga wzmocnić układ odpornościowy i utrzymać niski poziom "złego" cholesterolu.
Danie dedykowane wegetarianom, diabetykom oraz osobom z wysokim poziomem cholesterolu.

Składniki (4-6porcji):
  • 1 (230g) okrągły płat ciasta francuskiego
  • 120g - zielonego groszku - mrożonego lub świeżego
  • 200g - ziemniaków
  • 300g - pory
  • 250g - sera ricotta
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
 Na patelnię wlać odrobinę oliwy, dodać groszek i smażyć pod przykryciem ok 8 min. W  między czasie pokroić por i ziemniaki w drobną kostkę. Gdy groszek będzie gotowy odstawić na bok a na patelnię z odrobiną oliwy wrzucić por, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem ok 5 minut. Po czym dodać ziemniaki, podlać trochę wodą i dusić przez kolejne 5 min. Na koniec dodać groszek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość połączyć delikatnie z serem.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciasto francuskie. Nadzienie wyłożyć równo na ciasto, brzegi ciasta zawinąć delikatnie do środka tworząc brzeg. Wstawić tortownicę do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez ok 20 min.
Trzeba tylko sprawdzić czy ciasto od spodu też się upiekło. 

Danie pyszne jest też na podawane na zimno.

 
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz