Składniki (4 porcje):
- 200g - ryżu basmati
- 20g - curry
- 400g - mięsa z kurczaka lub indyka
- 300g - marchwi
- 200g - pory
- 100g - pieczarek lub innych grzybów
- 1,5l - bulionu
- 80g - jogurtu
- oliwa z oliwek
- sól i pierz
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso pokroić w nieduże kawałki i obsmażyć na oliwie z oliwek.
W międzyczasie pokroić por i marchew w kostkę, pieczarki w plastry.
Obsmażone mięso wyjąć z patelni a na rozgrzany tłuszcz pozostały ze smażenia wrzucić por i zeszklić. Po kilka minutach dodać marchew a po kolejnych 5 minutach dodać również grzyby.
Całość doprawić solą, curry i podlać bulionem. Gotować aż marchewka będzie prawie miękka, podlewając w razie potrzeby bulionem. Pod koniec gotowania dodać do warzyw mięso i jogurt, delikatnie wymieszać. Danie przyprawić pieprzem i gotować jeszcze przez kilka minut.
Na talerz wyłożyć ugotowany ryż i polać go przygotowanym sosem.
Danie lekkie i bardzo smaczne.
Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r
Uwielbiam takie dania <3 Najlepsze obiady na świecie! Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń