czwartek, 7 maja 2015

Szarlotka z orzechami i rodzynkami

Orzechy włoskie, rodzynki i jabłka są szczególnie przydatne są w diecie o niskim indeksie glikemicznym. Deser dedykowany wegetarianom, diabetykom i osobom uczulonym na produkty mleczne.

Składniki (6-8 porcji):

  • 4 - jabłka Golden
  • 60g - orzechów włoskich (pokruszonych)
  • 50g - rodzynków 
  • 1 - okrągły płat ciasta francuskiego (230g)
  • 2 - kawałki cynamonu
  • 40g - cukru trzcinowego
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zesmażyć w rondlu z cynamonem i cukrem trzcinowym. Pod koniec smażenia odkryć i odparować cały sok. Orzechy i rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min. 
Ciasto wyłożyć na tortownicę zawijając brzegi ciasta do środka tworząc wyższą krawędź. Wyłożyć jabłka na ciasto, następnie posypać odsączonymi bakaliami i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200*C i piec ok 25 minut.


Źródło:Cotto e mangiato, Le ricette per stare bene, Tessa Gelisio, Giuseppe Di Fede, wydawnictwo Fivestore 2014r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz