Wiosna, zrobiło się cieplej i pomału czas odkurzyć grill i rozpocząć sezon grillowy.
W sklepach jest wiele gotowych mieszanek do grillowania lecz ich skład jest zabójczy dla mięsa. Nie czuje się smaku mięsa tylko smak przyprawy - bardzo słony i pikantny. Mija się to z celem bo przecież chcemy zjeść fajnie przyrządzone mięso z grilla a nie przyprawę.
Ostatnio trafiłam na świetną mieszankę ziół do mięsa i gorąco ją polecam.
Składniki:
- papryka ostra
- imbir
- pieprz czarny
- kolendra
- bazylia
- liść laurowy
- ziele angielskie
- tymianek
- goździki
- sól (nie za dużo)
- czosnek (susz)
- cebula (susz)
Suche składniki trzeba rozdrobnić, wymieszać z cebulą i czosnkiem (można też dodać trochę oliwy z oliwek).
Tak przygotowaną mieszanką posmarować mięso, dobrze jeśli mięso poleży w lodówce min. 2 godziny.
Tak jak pisałam najlepiej jeśli wszystkie składniki są w postaci suszu. Taka mieszanka jest łatwiejsza w użyciu i można przygotować w większej ilości, by już mieć gotową przyprawę do grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz