Piotrosz to ryba słonowodna, która z boku ciała ma dużą plamę wyglądającą jak oko. Legenda głosi że to ślad po palcu św. Piotra, który z tej ryby wyjął złotą monetę. Stąd ryba została nazwana rybą św. Piotra lub Piotrosz. Ciekawe jest to, że wg legendy rybę tę apostoł złowił w jeziorze Tyberiadzkim (słodkowodny zbiornik) to musiał być wielki cud, gdyż ryba ta nie przeżyje w słodkiej wodzie.
Bardzo pyszna ryba, polecam.
Składniki:
- 1 - ryba ok 1,5 kg
- 3 - ziemniaki
- 200g - pomidorków koktajlowych
- 1 - średni bakłażan
- 2 - średnie cebule
- 2 garście - oliwek mieszanych
- 1 gałązka - rozmarynu
- 1 gałązka - szałwii
- 1 łyżeczka - pokruszonych liści laurowych
- 2 - ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- wytrawne białe wino do podlewania
- sól
Warzywa pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami, solą i oliwą (ja dodałam też przyprawy do ryb).
Rybę oczyścić, umyć i lekko posolić (ja obcinam płetwy).
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć warzywa a na wierzch rybę.
Piec w piekarniku nagrzanego do 200*C ok 45 min. Podczas pieczenia podlać winem i po przewróceniu na drugą stronę obłożyć rybę warzywami.
Właśnie widziałam w sklepie malutkie fileciki i będę w najbliższym czasie próbować. W życiu o takiej rybie nie słyszałam, napiszę jak poszło.
OdpowiedzUsuń44 year-old Accounting Assistant IV Ira Rewcastle, hailing from Swan Lake enjoys watching movies like "Trouble with Girls, The" and Paintball. Took a trip to Rock-Hewn Churches of Ivanovo and drives a Ferrari 333 SP. przejscie do strony internetowej
OdpowiedzUsuń