poniedziałek, 9 marca 2015

Ryba Św. Piotra (Piotrosz) pieczona z warzywami



Piotrosz to ryba słonowodna, która z boku ciała ma dużą plamę wyglądającą jak oko. Legenda głosi że to ślad po palcu św. Piotra, który z tej ryby wyjął złotą monetę. Stąd ryba została nazwana rybą św. Piotra lub Piotrosz. Ciekawe jest to, że wg legendy rybę tę apostoł złowił w jeziorze Tyberiadzkim (słodkowodny zbiornik) to musiał być wielki cud, gdyż ryba ta nie przeżyje w słodkiej wodzie.
Bardzo pyszna ryba, polecam.
 
Składniki:
  • 1 - ryba ok 1,5 kg
  • 3 - ziemniaki
  • 200g - pomidorków koktajlowych
  • 1 - średni bakłażan
  • 2 - średnie cebule
  • 2 garście - oliwek mieszanych
  • 1 gałązka - rozmarynu
  • 1 gałązka - szałwii
  • 1 łyżeczka - pokruszonych liści laurowych
  • 2 - ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • wytrawne białe wino do podlewania
  • sól


Warzywa pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami, solą i oliwą (ja dodałam też przyprawy do ryb).
Rybę oczyścić, umyć i lekko posolić (ja obcinam płetwy).

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć warzywa a na wierzch rybę.
Piec w piekarniku nagrzanego do 200*C ok 45 min. Podczas pieczenia podlać winem i po przewróceniu na drugą stronę obłożyć rybę warzywami.



2 komentarze:

  1. Właśnie widziałam w sklepie malutkie fileciki i będę w najbliższym czasie próbować. W życiu o takiej rybie nie słyszałam, napiszę jak poszło.

    OdpowiedzUsuń
  2. 44 year-old Accounting Assistant IV Ira Rewcastle, hailing from Swan Lake enjoys watching movies like "Trouble with Girls, The" and Paintball. Took a trip to Rock-Hewn Churches of Ivanovo and drives a Ferrari 333 SP. przejscie do strony internetowej

    OdpowiedzUsuń