- królik ok 1,5 kg
- 1 duża cebula
- 300 g boczku (lekko podwędzanego - słonawego)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ok 100 g masła
- ok 250 ml czerwonego wytrawnego wina
Królika umyć, podzielić na kawałki. Czosnek i cebulę obrać, czosnek pokroić w paski a cebulę w krążki. Boczek pokroić w plastry.
Królika naszpikować kawałkami czosnku i obsmażyć na maśle (w brytfannie), po tym wyjąć z patelni i na każdy kawałek położyć plaster boczku (na większe kawałki z obu stron) spinając wykałaczką.
Na maśle pozostałym ze smażenia podsmażyć krążki cebuli, na wierzch położyć królika, posypać ziołami.
Wstawić do piekarnika na 30 min. w temperaturę 200 *C (nie obracać mięsa). Po 30 min mięso podlać winem i piec kolejne 20 min. Gdy mięso jest już prawie gotowe odkryć brytfannę i piec jeszcze kilka minut by mięso się lekko zrumieniło.
Ja nie używam soli ponieważ boczek jest dość słonawy, więc podczas pieczenia sól przechodzi do mięsa.
Podawać z puree z ziemniaków i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz